Догляд за бетонною конструкцією

Слід зазначити, що навіть найкращий бетон може бути зіпсований втручанням ззовні або неправильною технологією роботи з ним. Наприклад, якщо після виходу з заводу в бетон доливали воду, досипали пісок, щебінь або ще якимось чином міняли його склад — все це в підсумку вплине на властивість суміші і кінцеві характеристики конструкції.

Не менш серйозної шкоди може завдати і неправильна технологія роботи з матеріалом вже на будмайданчику.

 

Наприклад, при заливці бетону в зимовий період його необхідно відповідним чином утеплювати, щоб в процесі затвердіння не замерзала вода, що входить до складу суміші. В іншому випадку конструкція не набере своїх властивостей і не набуде необхідної міцності в установлений термін. Навіть незважаючи на всі хімічні добавки, в тому числі проти-морозні, які використовуються у виробництві бетону, правильний догляд за конструкцією грає вирішальну роль.

 

Те ж стосується і роботи з бетоном в жаркий літній період: тут також є свої нюанси, адже при високій температурі повітря волога швидше випаровується. Щоб запобігти появі деформаційних і усадочних тріщин, конструкцію необхідно відповідним чином зволожувати, щоб твердіння і висихання не походили занадто швидко і бетон встиг набрати свою проектну міцність.