Де краще купувати бетон

Ринок будівельних матеріалів, і зокрема бетонних сумішей, останнім часом заполонила маса продукції, якість якої ніхто не гарантує. Це контрафакт, вироблений невідомо де, невідомо ким і з якої сировини.

читати російською

Бетонна суміш: науковий підхід і строгий контроль

Якщо ви думаєте, що можна купити в будівельному магазині мішок цементу, роздобути де-небудь відро гравію, досипати пісочку, долити води, гарненько перемішати і вийде бетон, з якого можна щось побудувати, – то ви, м’яко кажучи, помиляєтеся. Побудувати, звичайно, можна, але скільки це «щось» простоїть – вам ніхто не відповість. Добре, якщо з цієї мішанини ви спорудите паркан, і він розвалиться через місяць, нікого не придавивши. І вже зовсім легковажно було б побудувати з саморобної суміші будівлю, яка, обрушившись, може травмувати вас або ваших близьких — будь то сарай, гараж або садова альтанка. Про будинок мова і зовсім не йде – тут потрібно не тільки ретельно розробляти проект і підбирати відповідні будматеріали, а й контролювати їх якість на всіх етапах будівництва. Щоб убезпечити себе від ризику не тільки для власної кишені, а й для життя тих, хто буде користуватися вашою будівлею, – важливо знати відповіді на важливе запитання, яке часто виникає перед замовниками будівництва незалежно від його масштабів.

Де краще купувати бетон?

Ринок будівельних матеріалів, і зокрема бетонних сумішей, останнім часом заполонила маса продукції, якість якої ніхто не гарантує. Це контрафакт, вироблений невідомо де, невідомо ким і з якої сировини. Ні сертифікатів якості, ні паспортів на таку продукцію, як правило, не пропонують. Коштує вона, звичайно ж, відчутно дешевше, ніж та, яку випускають виробники з ім’ям і репутацією. Ризикувати чи ні заради сумнівної економії – кожен забудовник вирішує сам. Та щоб зробити вибір – треба як мінімум володіти повною інформацією. Великі і серйозні виробники, як правило, дорожать репутацією – тому вся інформація і про їх продукцію, і про походження та якість сировини, з якої вона виготовлена, відкрита для покупця. Навіть в тому випадку, якщо сталася якась накладка – привезли не той матеріал, не в тому обсязі і т. ін., — вирішити проблему з легальним виробником буде в рази легше, ніж з тим, хто ні за що не відповідає і не надає ніяких документів, окрім чека, виписаного від руки. Знайти ж правду в тому випадку, якщо бетон привезений з нелегального заводика, що стоїть в чистому полі, буде, м’яко кажучи, важко. Так що відповідь на питання, де брати бетон, цілком очевидна: краще купувати його у великого виробника, що гарантує якість, навіть якщо це обійдеться трохи дорожче.

 

Проектант-забудовник-виробник: тісна співпраця — гарантія якості

«Досить часто останнім часом ми починаємо співпрацю із забудовниками ще на етапі підготовки проекту, — каже Віктор Попруга, начальник Інноваційно-технологічного центру ПБГ «Ковальська». – Контактуємо з представниками проектної організації, заздалегідь обговорюємо, які вимоги вони висувають до матеріалів для своєї будови, які характеристики він повинен мати. Ми, зі свого боку, надаємо проектантам інформацію про те, якими властивостями володіють наші бетонні суміші: скільки часу буде відбуватися затвердіння, протягом якого часу конструкція набере свою максимальну міцність, яка буде усадка та ін. Тобто проектант заздалегідь знає всі ці параметри і закладає їх в проект на основі наших досліджень. Крім того, ми надаємо технологічні регламенти, рекомендації по роботі з нашим бетоном. Все це дозволяє і забудовнику і проектантові мінімізувати ризики і уникнути неприємних сюрпризів вже на етапі будівництва».