6 правил покупки бетону

Як убезпечити себе від шахрайства при купівлі будматеріалів

1. Замовляючи бетонну суміш для свого будівництва, обирайте великих виробників. На великих заводах краще налагоджена система контролю якості продукції. Крім того, великі виробники, як правило, надають своїм клієнтам ряд додаткових сервісів.

2. Визначтеся з виробником бетонної суміші ще на етапі розробки будівельного проекту. Звернувшись до виробника заздалегідь, ви зможете з’ясувати і погодити, який саме матеріал з наявного асортименту підходить для вашого проекту найкраще. Це допоможе істотно оптимізувати терміни і звести до мінімуму всілякі ризики, які можливі при використанні бетонної суміші.

3. Не женіться за дешевизною бетонної суміші – покупка дешевого продукту може призвести до непередбачених збитків. Як правило, дуже низька ціна матеріалу (нижче середньоринкової) говорить про те, що в його виробництві використано сировину низької якості, а виробник не гарантує відповідність матеріалу встановленим нормам і стандартам.

4. Вимагайте у компанії, в якій купуєте бетон, всі можливі документи, що підтверджують якість продукції: сертифікати, паспорт якості та ін. За можливості, одразу ж перевіряйте їх.

5. У момент доставки бетону на будмайданчик ви можете зробити візуальний контроль суміші за кількома параметрами: вона не повинна розшаровуватися на воду і розчинну частину, а великий заповнювач (щебінь) повинен бути розподілений по всьому об’єму суміші.

6. Якщо виникли проблеми з якістю бетонної суміші або готової конструкції, не шкодуйте коштів на проведення експертизи. Її результати будуть хорошим аргументом при пред’явленні претензій виробнику і дозволять швидше домогтися відшкодування завданої вами шкоди.