Що нам варто дім збудувати

Три поради забудовнику. Що потрібно знати при купівлі бетону, аби захистити себе від обману і поставки неякісних будівельних матеріалів

Припустимо, ви будуєте будинок. Або дачу. Або виробничий цех. Не важливо, що – ви у будь-якому випадку зацікавлені в тому, щоб ця споруда була надійною і тривалий час виконувала свої функції. А значить, матеріал, з якого вона буде побудована, повинен бути якісним і відповідати встановленим технічним вимогам. Але чи завжди забудовник може бути впевнений в тому, що матеріали, які використовуються у нього на будівництві, дійсно надійні та якісні? Адже, як правило, питання закупівлі матеріалів вирішує підрядна організація або виконроб. І у замовника не завжди є час і можливість особисто проконтролювати якість їх роботи – у багатьох питаннях доводиться просто довіряти. На жаль, не зовсім чесні люди і компанії цим іноді користуються, відверто займаючись шахрайством. Наприклад, закуповують менш якісні і дешевші матеріали і видають їх за більш якісні і дорогі.

І справа не тільки у тому, що замовник в цьому випадку несе матеріальні збитки (хоча і вони можуть бути досить значними, якщо масштаби будівництва великі). Головне  – те, що будівлі, зведені з невідповідних або неякісних матеріалів, можуть виявитися недостатньо міцними і не відповідати технічним вимогам (морозостійкість, стійкість до вібрацій, дії атмосферних опадів та ін.). А це вже пряма загроза для життя і здоров’я людей, які будуть користуватися цими спорудами. І відповідальність перед ними буде нести не виконроб або підрядник, що здійснював будівництво, а саме замовник. Отже, він повинен бути зацікавлений у тому, щоб будівництво велося з належних матеріалів, з дотриманням всіх стандартів і технологій. Золоте правило «довіряй, але перевіряй», особливо актуальне в будівництві, ще ніхто не відміняв.

Однак, проблема полягає в тому, що перевірити якість багатьох будматеріалів до того, як їх використають у будівництві, просто неможливо. Так, наприклад, неможливо на «око» визначити клас бетонної суміші і те, наскільки міцною виявиться зведена з неї конструкція. Той факт, що ви отримали бетон менш якісний, ніж розраховували, може з’ясуватися через тривалий поміжок часу після його укладання, коли пред’являти комусь рекламації буде вже пізно.

 

 

Три поради забудовнику

Однак, за словами фахівців, все ж існує кілька способів контролю, зокрема — візуального, щоб визначити, наскільки якісний бетон вам привезли. Технологи радять забудовникам звернути увагу як мінімум на три важливих моменти.

 

Порада 1. Перевірте, чи не виділяється з бетонної суміші вода. Після того як залитий бетон трохи постоїть, потрібно перевірити, чи не утворився на його поверхні шар рідини і чи не осіла на дно більш густа частина суміші. Якщо це сталося – значить, при виробництві бетону було порушено водно-цементне співвідношення.

Порада 2. Перевірте, наскільки однорідною є бетонна суміш. Вона не повинна розшаровуватися на складові: щебінь, воду і цемент. Щебінь повинен бути абсолютно рівномірно розподілений по всьому об’єму піщано-цементної суміші. Це можна перевірити, опустивши шматок арматури всередину залитої конструкції.

Порада 3. При заливанні конструкції попросіть від підрядника підготувати зразки бетону для подальшої експертизи. Для цього з бетонної суміші, яка використовується у будівництві, з дотриманням спеціальної технології, виготовляють так звані куби – невеликі заготовки розміром 10х10 см, які направляються на експертизу в сертифіковану лабораторію. Найкраще запросити представників лабораторії, щоб вони самі підготували зразки і провели їх тестування. Як правило, великим і постійним клієнтам виробники бетону пропонують цю послугу безкоштовно. Крім того, деякі виробники бетону пропонують своїм покупцям додаткові сервіси для перевірки якості будматеріалів, які виготовляють і реалізують.

Так, один з найбільших виробників – Промислово-будівельна група «Ковальська» – розробила і ввела систему веб-контролю. Отримавши при доставці бетону товарно-транспортну видаткову, замовник будівництва може ввести її унікальний код на сайті www.control.kovalska.com і перевірити, чи дійсно йому доставлений бетон необхідного класу, чи був він насправді відвантажений на одному з підприємств компанії в зазначений день і в якому саме обсязі. Поряд з візуальними способами контролю, цей сервіс дозволяє максимально захистити себе від шахрайства і підміни. Якщо ж клієнту незручно перевіряти товар в мережі нтернет, компанія пропонує альтернативу – те ж саме можна зробити, зателефонувавши до кол-центру за номером 0-800-40-90-62 і назвавши все той же унікальний код, який міститься на товарно-транспортній видатковій.