Контроль якості

В основному серйозні проблеми з якістю матеріалу виникають на невеликих об’єктах, де контроль з боку замовника будівництва не завжди на належному рівні. Хоча проблеми можуть виникати і на будівництві висотних будівель.

читати російською

Як здійснюється контроль якості

Природно, відповідь на це питання можна знайти тільки на тих виробництвах, де такий контроль існує. Про те, як це виглядає, наприклад, на заводах Промислово-будівельної групи «Ковальська», нам розповів начальник Інноваційно-технологічного центру компанії Віктор Попруга.
— Ми здійснюємо контроль на всіх стадіях, починаючи з оцінки якості сировини, з якого виробляється бетонна суміш, і закінчуючи готовим продуктом. Крім того, ми контролюємо якість виготовлених з нашого матеріалу виробів і конструкцій. Перша стадія — вхідний контроль сировини: ми перевіряємо його на відповідність Державним стандартам України. Це стосується всіх компонентів бетонної суміші: цементу, щебеню, піску, води, хімічних добавок. Цим у нас займається спеціальна лабораторія. Якихось несподіванок в цьому плані у нас, як правило, не немає, оскільки ми вже багато років працюємо з одними і тими ж перевіреними виробниками.
Наприклад, цемент нам поставляє компанія «Подільський цемент», яка належить світовому виробникові будматеріалів – ірландській компанії CRH. Ми працюємо з ними більше п’яти років, щомісяця проводимо технічні наради, і можу сказати, що результати цієї роботи очевидні: останнім часом якість цементу стабілізувався і не викликає нарікань. Великий наповнювач – гранітний щебінь – ми використовуємо з власних кар’єрів в Житомирській області. Ще один компонент – кварцовий річковий пісок – поставляється з Київського регіону. Його відмітна властивість – він дуже дрібний, а це важливо для нашого виробництва.
Завдяки ретельному підбору великого та дрібного наповнювача для бетонної суміші ми можемо регулювати технологічні властивості кінцевого продукту: його структуру, пластичність, а в подальшому – міцність і довговічність затверділого бетону, і відповідно готової конструкції.
Крім того, ми одні з небагатьох в Україні використовуємо у виробництві бетонних сумішей не дві, а три фракції щебеню. Це означає, що у нас немає великого розриву між розмірами більшого і дрібного наповнювача. Отже, поліпшується щільність бетонної суміші. А це позитивно впливає на якість вже затверділого бетону: його міцність, водопроникність, морозостійкість та ін.
Другий етап контролю, за словами начальника Інноваційно-технологічного центру, відбувається безпосередньо на виробництві: дотримання рецептури, технології виробництва і перевірка готового продукту на виході з заводу. А потім перевірці піддається вже готова бетонна суміш. Причому на заводах Групи «Ковальська» цей контроль здійснюється не тільки згідно з Державними стандартами України, а й відповідно до європейських норм і вимог. Зокрема, в готової бетонної суміші перевіряється її густина, рухливість, вміст залученого повітря, водно-цементне співвідношення, водовідділення і розшарування.
Всі ці властивості в подальшому впливають на характеристики вже затверділого бетону: його міцність, морозостійкість, водонепроникність, ступінь усадки конструкції, її зносостійкість та інші експлуатаційні характеристики. Наприклад, високоміцні бетони для будівництва висотних будинків заливаються за спеціальною методикою і витримуються як мінімум півроку, перш ніж буде перевірена їх усадка, деформаційні властивості, модуль пружності та інші характеристики. Результати цих випробувань надаються потенційному покупцеві даної марки бетону, щоб він міг заздалегідь знати, якими властивостями буде володіти готова конструкція.

Чи можна перевірити бетонну суміш самостійно?

Непідготовленій людині оцінити на око якість бетонної суміші досить складно. Однак є ряд рекомендацій, які допоможуть вам уникнути зовсім вже відвертого обману. Перше, на що варто звернути увагу: бетонна суміш повинна бути однорідною. Великий і дрібний наповнювачі повинні бути рівномірно розподілені по всьому її об’єму. Щебінь не повинен осідати на дно, а зверху не повинна виділятися вода. Якщо ж це відбувається – значить, порушена технологія виробництва або рецептура, і якість бетонної конструкції ніхто вам гарантувати не зможе.
Що стосується перевірки вже готової конструкції, то тут не обійтися без допомоги спеціальних лабораторій. Досить часто великі виробники бетонних сумішей надають таку послугу своїм клієнтам в якості додаткового сервісу. Або ж можна замовити експертизу в незалежній лабораторії. Наприклад, подібні експертизи проводить Державний НДІ будівельних конструкцій.
Завідувач відділом технології виготовлення залізобетонних конструкцій Леонід Шейнич:
– В основному серйозні проблеми з якістю матеріалу виникають на невеликих об’єктах, де контроль з боку замовника будівництва не завжди на належному рівні. Хоча проблеми можуть виникати і на будівництві висотних будівель.
Як правило, в серйозних компаніях система контролю працює досить чітко. І якщо великий забудовник купує бетонну суміш у великого виробника – то там контроль здійснюється з двох сторін: і на виробництві, і на будівельному майданчику. І якщо навіть виникають якісь проблеми – вони, як правило, вирішуються шляхом домовленостей. Наприклад, бувають моменти, коли завод неправильно видає склад бетонної суміші. У нас був такий випадок, коли на заводі додали занадто багато пластифікатора і бетон не твердів. А на іншому об’єкті в суміші було мало розчинної частини і багато крупного заповнювача.
Будь-яке порушення технології, допущене в процесі виробництва суміші або при її укладанні, впливає на кінцеві властивості готової конструкції: міцність, довговічність та ін. Наприклад, вона може зруйнуватися нема за 50 років, як передбачено стандартами, а за два роки. Або ще гірше — через недотримання технології відбудеться обвалення і постраждають люди. Щоб цього не сталося, і забудовник, і виробник бетону, і проектна організація повинні чітко виконувати всі стандарти і вимоги.
У випадку з приватним невеликим будівництвом справа йде складніше: як правило, контроль тут менш суворий, і виробника будматеріалів вибирають в першу чергу з міркувань ціни: де дешевше, там і купують. Звичайно, будь-який забудовник має право сам вирішувати, де йому купувати матеріали. Але він повинен розуміти, що, вибираючи варіант подешевше, який, як правило, пропонують дрібні виробники, він ризикує отримати більш низьку якість. Крім того, якщо щось піде не так, пред’явити претензію буде набагато складніше, ніж у випадку з великим виробником. Тому варто гарно зважувати всі «за» і «проти», і думати насамперед про якість та безпеку, вибираючи постачальника будматеріалів.

 

Миттєвий контроль як додатковий сервіс

Великі виробники, як правило, пропонують своїм клієнтам додаткові сервіси, які дозволяють перевірити якість їх продукції. Так, Промислово-будівельна Група «Ковальська» для своєї продукції ТМ «Бетон від Ковальської» впровадила систему веб-контролю бетону, за допомогою якої можна перевірити, чи дійсно вам привезли бетонну суміш саме цього виробника. На спеціальному інтернет-ресурсі control.kovalska.com можна моментально перевірити марку і обсяг привезеного бетону і дізнатися, з якого саме заводу ПБГ «Ковальська» він до вас приїхав.
Для цього у формі пошуку необхідно ввести унікальний код, розміщений на товарно-транспортній накладній, яку ви отримуєте при доставці. Ту ж інформацію можна уточнити і в колл-центрі компанії, якщо вам зручніше скористатися не комп’ютером, а телефоном.
За словами генерального директора ПБГ «Ковальська», Сергія Пилипенка, цей сервіс був розроблений після того, як компанія зіткнулася з кількома випадками обману: забудовники купували нібито бетон від «Ковальської» і отримували при доставці пакет підтверджуючих документів і паперів. Однак згодом з’ясовувалося, що марка або обсяг бетону не відповідали заявленим в документах. Покупець звертався на завод-виробник, і з’ясовувалося, що документи, отримані при доставці бетону, були підробленими і дана партія не випускалася ні на одному з підприємств Промислово-будівельної групи. Компанія була змушена захищати своє ім’я і репутацію, тому був розроблений сервіс веб-контролю. Надалі його планується вдосконалити: зокрема, може з’явитися можливість відстежити рух машини, яка слід на ваш об’єкт, за допомогою GPS-навігації. На сайті веб-контролю будуть також публікуватися інформаційні матеріали про види і властивості бетонних сумішей, способах перевірки їх якості тощо. Подібний лікнеп в поєднанні з системою веб-контролю, на думку виробника, дозволить клієнтам убезпечити себе від купівлі неякісних матеріалів.